czwartek, 24 maja 2012

To, co Maryśki lubią najbardziej

Dziś szybciutko. Bo i pomysł szybciutki.
Miałam ochotę na coś, co bardzo lubię - czyli omlet. Ale bez przesłodzonych dodatków. Za to z czymś lekkim i puszystym. I może z czymś owocowym...
No i wymyśliłam!

Oto przepis:

Omlet puszysty z bitą śmietaną i borówkami.  

Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka mąki
2 łyżki wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka masła
garść borówek
ok. 100 g śmietanki 36% (pół kubeczka)
2 łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)

Sposób wykonania:
Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Dodać 2 łyżki wody gazowanej, mąkę i dokładnie wymieszać trzepaczką.
Patelnię (u nas 18-centymetrowa, dzięki czemu omlet jest grubszy) natłuścić masłem, rozgrzać. Wlać masę jajeczną. Smażyć kilka minut - aż masa się zetnie. Następnie przerzucić na drugą stronę i chwilę dosmażyć.
Przełożyć na talerzyk.
Do kubeczka przełożyć śmietanę. Dodać cukier. Ubijać ręcznie lub mikserem aż śmietana będzie sztywna.
Wyłożyć na omlet.
Borówki opłukać, wysuszyć i posypać nimi omlet.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Cóż to za słodkie pyszności, omlet wygląda bosko, kupiłam dziś borówki w Lidlu w promocji i jutro rano na śniadanko będzie omlet:)

    OdpowiedzUsuń