czwartek, 10 maja 2012

Na ciepłe popołudnie

Dziś będzie krótko, ale treściwie.
Bardzo treściwie - bo to deser oparty na ryżu.
Przepis zaczerpnięty z książki "The Silver Spoon" z lekkimi modyfikacjami poniżej prezentuję:

Pudding ryżowy.
(przepis na jedną konkretną porcję, którą najadłam się ja i na agresywnego sępa ociec i matka:D)


Składniki:
100 g ryżu
170 ml mleka
100 g cukru trzcinowego
100 ml śmietanki kremówki
1 laska wanilii

Sposób przygotowania:
Ryż umieścić w garnku z wrzącą wodą i gotować na małym ogniu przez 10 min. Po tym czasie natychmiast odcedzić.
W drugim rondlu doprowadzić do wrzenia mleko; wsypać ugotowany ryż i ciągle mieszając gotować do momentu, aż ryż wchłonie wodę. Dodać cukier i ziarenka laski wanilii. Zamieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
W misce ubić śmietanę. Delikatnie wmieszać do ostudzonego ryżu.
Naczynie, do którego wlejemy masę, lekko opłukać wodą. Przełożyć deser i wstawić do zamrażarki dopóki  nie stwardnieje.
Przewrócić do góry nogami na talerzyk.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz