środa, 16 maja 2012

Kasztanki, tikitaki i robaki

Plan był zupełnie inny. Miały być beziki z kremem krówkowym. Niemniej z przyczyn obiektywnych prace zostały przerwane po pierwszym etapie (czyli po przygotowaniu kremu), i gdy już miały być wznawiane okazało się, że - blada twarz!- krem stężał tak, że nie szło go nijak ruszyć. Nożem, wałkiem, tłuczkiem ni młotkiem. Mama siarczyście przeklęła (Niech to dunder świśnie!) ale - jako że zawzięta strasznie jest - wymyśliła! Podgrzała kamienną masę w kąpieli wodnej, a gdy już kamień puścił dolała odrobinę wody. Po chwili masa odzyskała właściwą konsystencję. Wówczas mama przelała ją do foremek. I tak wyszły krówki. Kwiatowe krówki. Cukierki o świetnym mlecznym smaku z waniliowym akcentem. O niebo lepsze od sklepowych, które - jak wiadomo - raz na jakiś czas objęte są "promocją wędkarza" (robak gratis :D)

A oto nasza receptura.

Składniki:
250 ml mleka 
250 g cukru
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w rondlu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 20 min cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje i ściemnieje,  przelać ją do formy silikonowej (uprzednio natłuszczonej masłem - aby cukierki łatwiej było wyciągnąć). Pozostawić do wystygnięcia. Cukierki wyjąć i zawinąć w papierki by nie wysychały.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. przedobry wpis :D zostaję na dłużej !!!! :D foremka z Ikea widzę dobrze służy przy pralinkach i innych stworach. Pójdzie w ruch i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ będzie nam przemiło "mać" kolejnego Czytelnika :D
      co do foremki - to owszem sprawdza się w kuchni doskonale
      pozdrawiamy!

      Usuń
  2. fajny przepis i ładne te kwiatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! naprawdę polecamy wypróbować.
      pozdrawiamy!

      Usuń