A dziś w mojej kuchni - omlet puszysty na dwa sposoby.
Składniki:
1 łyżeczka mąki
2 łyżki wody mineralnej gazowanej (!)
1 łyżeczka masła
Dodatki:
(1) cukier puder
(1) garść rodzynek
(2) 2 łyżki dżemu
(2) kilka łyżek wody
Sposób wykonania:
Jajko wbić do miski. Roztrzepać. Dodać wodę mineralną (musi być gazowana - dzięki niej omlet jest naprawdę puszysty). Wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masło roztopić na patelni (użyłam mniejszej patelni niż w tym przepisie, dzięki czemu omlet był grubszy). Na rozgrzany tłuszcz wlać masę jajeczną i smażyć do momentu aż masa się zetnie. Wówczas omlet przerzucić na drugą stronę. Chwilę dosmażyć i przełożyć na talerzyk.
Omlet (1) obsypać rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem albo (2) przygotować owocowy sos - na czystą patelnię wyłożyć dżem, podlać kilkoma łyżkami wody (w zależności od gęstości "początkowej" dżemu oraz oczekiwanej konsystencji). Potrzymać chwilę na ogniu, aż dżem się rozrzedzi i podgrzeje. Ciepłym sosem polać omlet.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz