wtorek, 15 maja 2012

Omlet puszysty

Ojej, dopiero się zbieram po weekendzie - był bardzo intensywny. I towarzysko i kulinarnie. Towarzysko - bo poznałam bardzo fajnego kolegę, z którym szalałam przez kilka godzin; kulinarnie bo mama "upiekła" wspaniałe ciacho. Zdjęć brak z bardzo prostej przyczyny - było tak dobre, że dość szybko znikało z patery. Może następnym razem się uda:)

A dziś w mojej kuchni - omlet puszysty na dwa sposoby.

Składniki:
(1)
1 jajko
1 łyżeczka mąki
2 łyżki wody mineralnej gazowanej (!)
1 łyżeczka masła

Dodatki:
(1) cukier puder
(1) garść rodzynek
(2) 2 łyżki dżemu
(2) kilka łyżek wody

Sposób wykonania:
Jajko wbić do miski. Roztrzepać. Dodać wodę mineralną (musi być gazowana - dzięki niej omlet jest naprawdę puszysty). Wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
Masło roztopić na patelni (użyłam mniejszej patelni niż w tym przepisie, dzięki czemu omlet był grubszy). Na rozgrzany tłuszcz wlać masę jajeczną i smażyć do momentu aż masa się zetnie. Wówczas omlet przerzucić na drugą stronę. Chwilę dosmażyć i przełożyć na talerzyk.
Omlet (1) obsypać rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem albo (2) przygotować owocowy sos  - na czystą patelnię wyłożyć dżem, podlać kilkoma łyżkami wody (w zależności od gęstości "początkowej" dżemu oraz oczekiwanej konsystencji). Potrzymać chwilę na ogniu, aż dżem się rozrzedzi i podgrzeje. Ciepłym sosem polać omlet.

Smacznego!

(2)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz