poniedziałek, 28 maja 2012

Dla małego brzuszka: Koperkowe kulki

Mały brzuszek był ostatnio poważnie zaniedbywany. To znaczy... Franek otrzymywał regularne posiłki w ilości pięciu do sześciu na dobę, i w porcjach pokrywających zgłaszane przez niego zapotrzebowanie. Zaniedbywany był jeno wirtualnie. Dlatego dziś właśnie coś dla malucha - indycze kulki z koperkiem.

Kulki indycze z koperkiem.

Składniki:
kawałek piersi z indyka (u mnie plaster ok. 5-centymetrowy)
2 łyżki posiekanego koperku
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić jak najdrobniej (oczywiście można użyć maszynki do mielenia, ale przy tak małej ilości mięsa to chyba szkoda zachodu). Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa. Jajko rozbić i pozbyć się jego glutowatej części, a żółtko umieścić w misie z mięsem. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Składniki dokładnie wymieszać. Formować drobne kuleczki o średnicy ok 2-3 cm. Gotować na parze 10 minut (najlepiej sprawdzić przed podaniem czy na pewno się dobrze ugotowały) lub tradycyjnie w wodzie.
Podawać w towarzystwie młodych warzyw (u nas młode ziemniaczki i kalafior).

Smacznego!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz