Kulki indycze z koperkiem.
Składniki:
kawałek piersi z indyka (u mnie plaster ok. 5-centymetrowy)
2 łyżki posiekanego koperku
1 żółtko
2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Mięso opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić jak najdrobniej (oczywiście można użyć maszynki do mielenia, ale przy tak małej ilości mięsa to chyba szkoda zachodu). Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa. Jajko rozbić i pozbyć się jego glutowatej części, a żółtko umieścić w misie z mięsem. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Składniki dokładnie wymieszać. Formować drobne kuleczki o średnicy ok 2-3 cm. Gotować na parze 10 minut (najlepiej sprawdzić przed podaniem czy na pewno się dobrze ugotowały) lub tradycyjnie w wodzie.
Podawać w towarzystwie młodych warzyw (u nas młode ziemniaczki i kalafior).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz