środa, 2 maja 2012

El makaron

Przez ostatnie kilka dni mieliśmy małe kłopoty z internetem, a później ogarnęło nas nieopisane wręcz lenistwo. Ale już dziś wracamy do prezentowania naszych kulinarnych zapisków.
Dziś będzie danie obiadowe w postaci makaronu z pysznym sosem. Mniam. Aż mi ślinka leci na samą myśl...

Makaron z sosem serowo-szpinakowym.
porcja dla 2 osób

Składniki:
100g mrożonego szpinaku (u nas dwie kostki szpinaku w liściach Bonduelle)
150 ml śmietany 18%
1/2 ząbka czosnku
ok. 25g serka topionego (u nas - 1/4 serka Hochland z szynką)
łyżka masła
4 garście makaronu (u nas rurki)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Szpinak umieścić w rondelku i lekko podgrzewać mieszając co jakiś czas - aż do rozmrożenia. Dodać masło oraz drobno pokrojony czosnek i dusić kilka minut. Zdjąć rondel z ognia i powoli wlać śmietanę (uważać żeby śmietana się nie zważyła - bo wtedy zamiast sosu będzie klops!). Ponownie umieścić sos na palniku i powoli podgrzewać aż do momentu, gdy sos zacznie na brzegach lekko wrzeć. Wówczas dodać serek topiony. Mieszać do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Dodać sól i pieprz do smaku.

W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić.
Wrzucić makaron do rondelka z sosem i zamieszać tak, aby sos równomiernie oblepił wszystkie rurki.
Serwować natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz