poniedziałek, 7 maja 2012

Placuszki waniliowe

Pomysł na wczorajszy podwieczorek znów podsunął nam miesięcznik "Twój Maluszek".
Przepis lekko zmodyfikowałam - pominęłam cynamon i borówki, a zamiast tego serwowałam placuszki z pysznym sosem malinowym.
Mnie bardzo smakowały, a tacie... tata nie mógł przestać się oblizywać :D

Placuszki waniliowe z sosem malinowym.
(przepis na ok. 12-13 placuszków)

Składniki:
4 łyżki serka Danio waniliowego
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka masła

Na sos:
garść malin (mogą być mrożone)
2 łyżki miodu
2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Wlać mleko do rondelka i lekko podgrzać. Odstawić.
Jajka ubić z cukrem. Dodać serek oraz podgrzane mleko. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając cały czas.
Patelnię posmarować łyżeczką masła. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażyć ok. 2-3 minut - do momentu pojawienia się pęcherzyków. Przewrócić na drugą stronę.
Na drugą patelnię wrzucić maliny i wlać dwie łyżki wody. Chwilę poddusić. Dodać miód i mieszając trzymać na ogniu 3-4 minuty. Polać nim placuszki (uwaga! sos bardzo długo trzyma temperaturę!).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz