poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Omlet à la naleśnik

Ja wciąż mam smaka na jaja. 
Dlatego dziś pojawią się w mojej ulubionej formie: omletu.
Na bardzo słodko! :D

Omlet z dżemem

Składniki:
1 jajko
2 łyżki wody 
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
ulubiony dżem (u mnie wiśniowo-malinowo-truskawkowy)

Sposób przygotowania:
Jajko wbić do miseczki i roztrzepać. Dodać wodę i mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. 
Łyżeczkę masła wrzucić na patelnię i porządnie rozgrzać (ale uważać, aby się nie spaliło!). Wlać masę i odczekać około minuty aż masa się zetnie. Przerzucić na drugą stronę i chwilę trzymać na ogniu.
Przełożyć omlet na talerz, połowę posmarować dżemem. Złożyć na pół.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz