wtorek, 17 kwietnia 2012

Drugie śniadanie



Dzisiejsza propozycja będzie zdrowa i kolorowa.
I z jajem.
Bo jaja bardzo lubię.
Najbardziej w postaci omletu z różnymi smakowitymi dodatkami.
Ale jajecznicę również z chęcią zjem.
I dziś właśnie jajecznica pojawiła się na moim stole.
Z dodatkiem świeżej rzodkiewki oraz wyhodowanego na kuchennym parapecie szczypiorku.

A oto przepis.

Jajecznica z rzodkiewką i szczypiorkiem.

Składniki:
1 średnie jajko
2 łyżki śmietany (u mnie kremówki)
1 łyżeczka masła
szczypta soli (opcjonalnie; u mnie brak)
1 rzodkiewka
szczypiorek

Sposób wykonania:
Jajko wbić do naczynia (usunąć ślimaki!) i roztrzepać przy użyciu trzepaczki. Dodać śmietanę. Ewentualnie posolić. Zamieszać.
W tak zwanym międzyczasie opłukać i pokroić rzodkiewkę oraz szczypiorek.
Na patelni roztopić masło. Wlać masę jajeczną i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.
Przełożyć na talerzyk, posypać nowalijkową mieszanką.

Jajecznica równie dobrze może być podana na kromce chleba.

Smacznego!


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz