środa, 23 maja 2012

Błotwinka?

Po kilkudniowej przerwie, w czasie której mój "licznik" przekręcił się i od przedwczoraj pokazuje dwójkę, wracam z pyszną propozycją na wykorzystanie botwinki. Uwaga! Z botwinką jest kłopot taki, że należy ją bardzo dokładnie opłukać przed przystąpieniem do jakichkolwiek działań kuchennych - w innym przypadku staje się błotwinką i okropnie chrzęści w zębach :D

A oto przepis:

Makaron z botwinką.
przepis dla dwóch osób umiarkowanie głodnych

Składniki:
pęczek botwinki (u mnie 25 listków)
150 ml śmietany 18%
1/2 ząbka czosnku
łyżka masła
4 gniazda makaronu (u nas casarecce)
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Liście oderwać od łodyżek i buraczków, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w cienkie paski. Obrać czosnek, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła (można dodać ciut oliwy, żeby masło się nie spaliło), dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Posiekane liście umieścić na patelni i dusić ok. 5-7 minut. Patelnię zdjąć z ognia, całość zalać ostrożnie śmietaną (śmietanowe sosy lubią się ważyć!). Ponownie ustawić na palniku i pozwolić, aby sos się zagotował. Dodać sól i pieprz do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron.
Odcedzony makaron wrzucić do rondla z sosem. Dokładnie wymieszać, aby sos dokładnie oblepił makaron.
Serwować na gorąco.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Jutro wykorzystam przepis :) zapraszam do siebie na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. oby smakowało:D
    zajrzę na słodkie na pewno. pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Stanowczo za mało wykorzystuję botwinkę w kuchni. na pewno makaron pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my w zasadzie do niedawna stosowaliśmy botwinę jedynie do zupy. Na szczęście zaczynamy coraz więcej eksperymentować - i z tym konkretnym warzywem i w ogóle. A przepis polecamy bardzo! Pozdrawiamy!:)

      Usuń